Je telefoon ontgrendelen met de vorm van je oor. Of aan je hartslag herkend worden door je tablet. Biometrische oplossingen zullen de volgende stap zijn in de technologie om mensen te identificeren. Het traditionele wachtwoord bestaat straks misschien niet meer.

De meest besproken feature van de nieuwe iPhone vorig jaar? Ongetwijfeld de vingerafdrukscanner, waarmee je in kunt loggen.

Het lijnenspel op een vinger is uniek en daarom een logische manier om iemand te identificeren. Maar er zijn nog veel meer eigenschappen die persoonsgebonden zijn. Aan de technologie om die unieke kenmerken te meten wordt volop gesleuteld.

De kinderziektes moeten er nog uitgehaald worden. Want de technologie moet werken met de systemen die wij gebruiken. En er zijn nog wat problemen met privacy, schrijft CNN. Maar als die obstakels zijn overwonnen, loggen we wellicht over enkele jaren op een totaal nieuwe manier in.

Hoe precies? Dit zijn vijf biometrische alternatieven voor het wachtwoord.

1. Unieke hartslag

De activiteit van je hart en de elektrische signalen zijn uniek, en bovenal moeilijk na te bootsen. De techniek om de signalen te lezen bestaat al heel lang. Sinds kort is hier geen enorm apparaat meer voor nodig en dat maakt het meten van de hartslag een alternatief om in de toekomst je als persoon op deze manier te identificeren.

Een recent gelanceerd product om de hartslag te meten is de Nymi, een apparaat met het uiterlijk en de grootte van een normale fitnessband.

nymi

Nymi is niet alleen bedoeld om een apparaat te ontgrendelen, maar zou een vervanging moeten zijn voor al je sleutels en wachtwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld je voordeur openen met Nymi.

Dat het identificeren op basis van hartslag een serieuze optie is blijkt ook uit het onlangs door Apple aangevraagde patent op een ingebouwde hartslagmonitor voor de iPhone.

2. Bijzondere oren

Iedereen heeft ze (blijkbaar): unieke oren. Gevoelige touchscreens kunnen met de juiste software en telefoon de vorm van een menselijk oor analyseren. Descartes Biometrics ontwikkelde de Android-app Ergo. Om je telefoon extra te beveiligen kun je de app nu al downloaden.

ergo

Om een 'profiel' aan te maken, moet je je oor een aantal keer tegen het scherm drukken. De drukpunten die het scherm raken worden opgeslagen. Je kunt kiezen tussen verschillende beveiligingsniveaus. Voor het hoogste niveau van beveiliging moet je je oor meerdere keren tegen het scherm drukken. Kies je voor een lager niveau van beveiliging dan is één keer voldoende.

Op dit moment kun je met de oor-identificatie alleen je smartphone ontgrendelen, maar in theorie zou de techniek ook gebruikt kunnen worden als bevestiging bij bijvoorbeeld het kopen van een app.

De 'oorscan' heeft grote voordelen ten opzichte van de vingerscan: de techniek kan toegepast worden zonder de toevoeging van nieuwe sensoren. Bovendien kunnen bij mensen die met hun handen werken hun vingerafdrukken veranderen als ze ouder worden of gewond raken.

3. Herkend aan je loopje

Naar deze manier van identificeren wordt al 30 jaar onderzoek gedaan met video en speciale vloeren die druk meten. Nu bewegingssensoren plotseling veel goedkoper zijn geworden is dit één van de serieuze wachtwoord-vervangers van de toekomst.

Een fitnessband of smartphone kan al stappen en snelheid meten. Met de juiste software en sensoren zou het mogelijk moeten zijn om iemand te herkennen als eigenaar van een apparaat.

4. Uniek typepatroon

De manier, het ritme en de snelheid waarmee iemand typt is uniek, net als de manier van lopen. Zo kan worden bijgehouden hoelang alle toetsen worden ingedrukt, maar ook de tijd die zit tussen het typen van verschillende letters.

Coursera, een website waar mensen online opleidingen kunnen volgen, gebruikt het typepatroon van cursisten om zeker te weten dat de cursist die zich ingeschreven heeft ook echt degene is die de les volgt. Dit doen ze door middel van Signature Track. Een student moet eerst een controletekst typen en wordt na identificatie toegelaten tot de les.

5. Gezichtsherkenning

Eén van de bekendste voorbeelden van biometrische identificatie is gezichtsherkenning. In het strafrecht wordt gezichtsherkenning al langer gebruikt in databases. Met de grote verbetering in smartphonecamera's wordt het herkennen van een gezicht wellicht in de toekomst ook voor consumenten een manier om je telefoon te ontgrendelen.

samsung face unlock

Het lastige van gezichtsherkenning is dat je een goede foto nodig hebt, waarbij licht en gezichtspunten een grote rol spelen. Met Samsung-smartphones kun je in theorie je telefoon al met je gezicht ontgrendelen, maar in de praktijk werkt dit niet goed vanwege bovengenoemde problemen. Ook is de gezichtsherkenning nog te makkelijk te omzeilen om als goede beveiliging te worden erkend.

Lees ook

Grote kans dat jouw wachtwoord in dit bericht staat

Hoe sterk is jouw wachtwoord? Met deze tips maak je het criminelen moeilijk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl